PREZENTAREA GENERALA  A JUDETULUI TELEORMAN

 

 

Contextul economic si social.

 

 

Descriere: Descriere: http://www.cjteleorman.ro/pagina/ro/harta/romania_M.gifJudetul Teleorman este asezat in partea de sud a tarii, in zona centrala a Campiei Romane, fiind marginit de judetele Arges si Dimbovita la nord, Giurgiu la est si Olt la vest, iar la sud de fluviul Dunarea, care constituie granita Romaniei cu Bulgaria pe circa 90 km. Intre aceste limite, suprafata judetului este de 5.872 kmp, incadrandu-se din acest punct de vedere intre judetele mijlocii si ocupand locul 19 la nivel de tara si locul 4 intre judetele din sud care au limita sudica Dunarea.

 

Populatia totala a judetului este de 381.239 locuitori, din care 129.558 traiesc in mediul urban, iar 251.681 in mediul rural.

Evolutia populatiei judetului a fost puternic influentata atat de situarea sa in zona de influenta a capitalei tarii, care a atras in ultimii 30 ani o mare forta de munca a judetului, cat si de migrarea catre alte tari in vederea gasirii unui loc de munca.

Pe etnii, populatia judetului este impartita astfel: 96,7% romani, 3,2% romi (tigani) si 0,1% alte etnii.

Peste 97% din populatie este crestina, majoritatea fiind  ortodocsi.

Din totalul populatiei de 381.239 locuitori, 50.94% (194.200) sunt femei.

Din punct de vedere administrativ judetul Teleorman este impartit in 97 unitati teritoriale: 3 municipii (Alexandria, Turnu Magurele si Rosiori de Vede), 2 orase (Videle si Zimnicea) si 92 comune care au in componenta 231 sate.

Datorita pozitiei sale geografice agricultura reprezinta ramura de baza a judetului ocupand primele locuri in ierarhia judetelor tarii in ceea ce priveste suprafata agricola si potentialul productiei vegetale si animale. Ca resurse naturale, judetul Teleorman dispune de zacaminte de titei si gaze naturale in partea de nord a judetului.

In ce priveste fondul funciar total al judetului Teleorman acesta este de 578.978 ha, din care: arabil-449.574 ha (77,6%), pasuni-33.564 ha (5,8%), fanete-882 ha (0,2%), vii-11.375 ha (2,0%), livezi-552 ha (0,1%).

Sectorul zootehnic este reprezentat de cresterea bovinelor, ovinelor, porcinelor, pasarilor si familiilor de albine.

Cresterea animalelor este favorizata de o baza furajera corespunzatoare, principalele produse obtinute fiind: carnea de porc si vita, ouale, lana si laptele.

Piscicultura se practica pe Dunare si apele curgatoare interioare, precum si in iazurile/helesteele amenajate.

Fondul forestier, circa 30 mii ha, format din specii de foioase, a favorizat dezvoltarea unui bogat fond cinegetic, cu specii caracteristice zonei de campie: caprior, iepure, cerb, vulpe, mistret, prepelita, potarniche, dropie si fazan.

Industria judetului are o structura diversificata, ramurile semnificative fiind: industria chimica, industria constructiilor de masini si prelucrarii metalelor, industria electrotehnica, industria metalurgica, industria textila, industria extractiva si, cu ponderea cea mai importanta, industria alimentara si de prelucrare a produselor agricole.

Industria alimentara si de prelucrare a produselor agricole – a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani, atat prin vechile unitati care au fost privatizate aproape in totalitate care se afla in proces de retehnologizare cat si prin unitati de prelucrare nou create, unele dintre acestea utilizand echipamente si tehnologii de mare performanta.

Industria constructiilor de masini – inregistreaza o evolutie mai putin dinamica, explicabila prin faptul ca vechile unitati industriale – desi au fost privatizate aproape integral – au trebuit sa isi restructureze mult activitatea si personalul, iar firmele de productie nou infiintate sunt foarte putine cu o pondere economica foarte redusa. Principalele subramuri sunt:

-          productia de rulmenti si alte organe de masini;

-          productia de utilaje si echipamente.

Industria metalurgica si a prelucrarii metalelorcunoaste o dinamica ascendenta in ultimii ani, in principal datorita firmelor nou infiintate. Principalele subramuri sunt:

-          productia de tevi sudate;

-          productia de piese;

-          productia de confectii metalice.

Industria electrotehnica – a scazut ca pondere in economia judetului, in principal datorita restructurarii pe care au conoscut-o marile sale unitati de productie din acest domeniu. De remarcat progresele care se inregistreaza in domeniul echipamentelor de calcul – o industrie ale carei baze au fost puse in Teleorman incepand abia in deceniul trecut. Principalele subramuri sunt:

-          productie echipamente electrotehnice;

-          productia de echipamente de calcul.

Industria chimica si a maselor plastice – cunoaste un trecut ascendent, dupa regresul pe care la inregistrat in deceniul trecut combinatul chimic de la Turnu Magurele, care in momentul de fata este privatizat. Principalele subramuri sunt:

-          productia de ingrasaminte chimice;

-          prelucrarea maselor plastice.

Industria textila – este unul dintre cele mai dinamice sectoare industriale ale judetului, in principal datorita numeroaselor investitii cu capital strain facute in acest domeniu in ultimii patru ani. Majoritatea fabricilor nou create lucreaza in sistemul lohn, dar este important faptul ca ele au absorbit si specializat forta de munca numeroasa, in mare parte disponibilizata din sectoarele aflate in restructurare. Principalele subramuri sunt:

-          productia textila;

-          productia de confectii.

Industria extractivaeste un sector cu o dinamica constanta buna, in care principalele subramuri sunt:

-          extractia petrolului;

-          extractia de minereuri auro-argintifere.

Industria tipografica si edituri – este un sector cu o dinamica modesta, in care principalele subramuri sunt:

-          edituri;

-          tipografii.

Comertuleste sector integral privatizat care reuneste marea majoritate a firmelor active in momentul de fata in Teleorman, firme care dezvolta atat comertul cu ridicata cat si pe cel cu amanuntul.

Sunt in curs de dezvoltare firme cu capital privat autonom, precum si cu participare de capital strain in agricultura, industrie si comert, multi operatori economici fiind un model pentru domeniul lor de activitate.

In ceea ce priveste potentialul turistic al judetului Teleorman acesta nu este unul impresionat, in principal fiind practicat turismul de tranzit si agrement. Zone cu un pitoresc special sunt cele de pe malul Dunarii, in apropierea lacurilor, precum si in apropierea padurilor. Se poate practica, in conditii deosebite, pescuitul si vanatoarea.

In prezent, resursele de munca sunt estimate la 234.900 persoane, din care 110.000 femei, iar populatia activa civila se cifreaza la 173.000  persoane, din care 82.400 femei.